Skip to main content

(2021)

Een hamer is geen doel op zichzelf. Je wil er iets mee doen. Bijvoorbeeld een vogelkastje timmeren, zodat je meer kan genieten van je tuin en trots kunt zijn dat je dat zelf gemaakt hebt. De hamer stelt je in staat jouw leven een stukje beter te maken.

Maar hoe kies je de hamer die het beste bij jou en jouw situatie past?

Factoren die o.a. mee kunnen wegen:

  • Het gewicht, materialen en vormgeving
  • Gebruiksgemak, functionaliteiten, innovaties
  • De prijs / korting
  • Duurzaamheid
  • Het proces er omheen
  • Het imago

Bij het proces er omheen kun je denken aan: is de aanschaf gemakkelijk? Zit er hele goede service bij? Is de verpakking aantrekkelijk? Zit er garantie bij? Is er financiering mogelijk?

Bij imago: Spreekt dit merk me aan, zegt het merk iets over wie ik wil zijn?

“Dit is niet zo maar een hamer, dit is de Rolls Royce onder de hamers. Ik ben iemand die investeert in zijn gereedschap, die kwaliteit weet te waarderen. En ik kan het me veroorloven, in tegenstelling tot buurman Bart…”

We begonnen met een eenvoudig gereedschap en zijn nu aanbeland bij emoties, status, identiteit, etc. Dat zijn fundamentele drijvers.

Ben je je als koper bewust van de tientallen, zo niet honderden (afhankelijk van het product) factoren die meewegen in je aankoop? Meestal niet, maar ze spelen wel degelijk een rol.

Het is aan de marketeer om inzicht in dit proces te krijgen en dat inzicht te gebruiken zodat potentiële kopers de volgende stap zetten, die uiteindelijk leidt tot de aanschaf van een product of service.

Dat is de spijker op zijn kop.